Jump to content
AndyK!

UK Pyestock Anechoic Facility - August 2017

Recommended Posts

The last piece of Pye.

 

I’m sure everyone who visited Pyestock before it was demolished will remember the Anechoic Facility, that one last bit of the puzzle that couldn’t be visited. The blue-tailed building was still in use long after the demolition of the rest of the site, and is the only surviving part of Pyestock’s original host of facilities. This last part of the site has now also closed.


Visited with @SpiderMonkey and @darbians.

 

[IMG]


The National Gas Turbine Establishment.


For those who don’t know, NGTE Pyestock - The National Gas Turbine Establishment - was a huge industrial site in Fleet, Hampshire. The site was used to test jet engines during their development and could simulate the conditions of flight in huge wind tunnels. Large scale expansion took place throughout the 50s and 60s to facilitate the much larger jet engines being developed such as those used on Concorde. The site finally closed in 2000 due to a decline in jet engine development and the advent of computer aided simulations.

 

 

The Noise Test Facility


A lot of research into noise took place at NGTE over the years, and the first anechoic chamber was built in the early 1960s. The increasing demand for quieter aircraft stimulated the more research work, and as a result a larger test facility capable of undertaking large scale noise tests on a variety of gas turbine components opened in the 1970s.

The new facility consisted of two main laboratories, fully independent of each other. These were the Absorber Rig Facility and the Anechoic Chamber facility. The Absorber Rig Facility was the first to be completed and it came into service in the summer of 1972. The Anechoic Chamber Facility was commissioned just over one year later in early 1974.

 

 

[IMG]
The noise test facility in the 1970s before the blue inlets were installed

 

[IMG]
The blue air intakes and associated fans were installed during a refit in the 1990s


The plans below show the general layout of the building. The anechoic chamber is central with silenced air intakes to the left and the silenced exhaust duct and extraction fans to the right. The induced airflow passes through the anechoic chamber where the noise tests were conducted.

 

[IMG]


The Anechoic Facility has a 10,000 cubic metre chamber for noise testing in which the enclosed working volume has nearly zero noise reflection, thereby reproducing environmental conditions which can be compared to those in flight, and permits work to separately identify the source and direction of noise wave phenomena. The building is principally intended for the noise testing of jets, turbines and certain configurations of acoustically lined ducts.

Broadly, the facility consists of an acoustically lined main test chamber 85ft wide and 46ft high with an overall length of 88ft, but which is reduced to 52ft at the working section. The jet flow from the main noise source is projected towards an acoustically lined, flared duct 28ft diameter at inlet with a 20ft diameter throat, which acts as an exhaust inducer.

 

[IMG]
General view of the anechoic chamber with the exhaust duct to the left and working section to the right

[IMG]
View towards the exhaust duct showing fixed microphone towers

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]
View from a hatch at the top of the working section, showing ceiling mounted crane
 
Three observation galleries were positioned around the chamber. Each could be retracted to preserve the room's anechoic properties:

 

[IMG]


The most striking feature of the anechoic chamber itself is the sound reflecting wedges of which there are nearly 7,000 units covering the walls, ceiling and floor. Three individual wedges are mounted together on a base-frame to form each single unit 610mm square; these units are then arranged over the chamber surfaces so that each successive unit has its wedge peak edges at right angles to the neighbouring unit.

 

[IMG]


The working section was modified during refurbishment in the 1990s. A permanent nozzle was fitted through which high pressure air could be blown in using the blue external assembly shown in earlier pictures.

 

[IMG]

[IMG]


Inside the working section the area where jet engines would be positioned was replaced with a network of pipelines feeding the new nozzle.

 

[IMG]

[IMG]

[IMG]
Large air inlet pipe behind the nozzle

[IMG]
The rig room before the refit

[IMG]


The exhaust collector was responsible for transferring the jet engine exhaust gasses and induced air from the chamber to the exhaust silencing structure behind it. It is acoustically treated around its periphery, this lagging consists of heavy density rockwool 8in thick, faced with cotton sheeting and perforated galvanised mild steel sheet. The duct itself is prefabricated from 0.25in thick steel plate and has a total length of 35ft.

 

[IMG]
The exhaust collector

[IMG]
Selfie shows the scale of this huge hole in the wall

[IMG]
Behind the exhaust collector

[IMG]


Air and exhaust gasses then pass into the exhaust silencing structure. The main features of the structure, other than the exhaust collector are the acoustically slabbed walls of the concrete ducts which reverse the flowpath, two sets of silencing exit splitters, high and low frequency, and the ten exhaust extraction fans.

 

[IMG]
Low frequency splitters on the left, and one of the two sets of high frequency splitters on the right. The pole is a fixed microphone boom.

[IMG]
Another selfie showing scale


The fan units themselves are double axial units having two counter-rotating six bladed fans in each pod, both with its own electric motor.

 

[IMG]
One of the two sets of five extract fans, plus one redundant space for an additional fan.

[IMG]


The new arrangement after the refit was particularly suited to testing ducts and propellers. One such item was found boxed up below the working section. This was possibly the last item to be tested at the site.

 

[IMG]


A separate building, houses the control and engineering service equipment. This building has three floors and the heavy service plant was originally installed on the lower floor with the service supplies fed to the rig room via an underground communication duct; the main control room is on the middle floor, while the upper floor houses the ancillary electronic equipment.

 

[IMG]
The control room and Fourier Analyser as originally fitted


The control room was refitted with computerised equipment during the refurbishment in the 1990s. All that remains from the original control room is a single panel, the Plant Controller board.

 

[IMG]
:(

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

My jaw just dropped... can you please pick it up for me?

amazing! I love the futuristic look and linework of this place. Also, many thanks for the extensive background information, it makes it more pleasant to scroll through when you actually know what it is you're looking at . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Similar Content

    • By The Urban Collective
      The beautiful post-apocalyptic page field mill - Video Report
       
       
    • By The Urban Collective
      A post-apocalyptic look into Granada Studios old coronation street set!
      I felt I had to do this one considering I am a Mancunian and all, but sometimes these expeditions don't always go to plan.
       
       
       
    • By little_boy_explores
      History
       
      Horbury had a chapel of ease to the Church of All Saints in Wakefield, from before the time of the Domesday Book. The chapel was replaced by a Norman chapel with a nave and tower that stood until it was replaced by the present church in 1790. St Peter and St Leonard’s Church, the parish church, was designed by John Carr, the Horbury born architect who built the Georgian neo-classical style between 1790 and 1794 at a cost to himself of £8,000. He is buried in a vault beneath the north aisle. The foundation of St John’s Church at Horbury Bridge was in a mission meeting in a room in what is now the hairdressers in 1864. Funds were raised and the church was built with stone from Horbury Quarry in 1884. The curate, Sabine Baring-Gould wrote the hymn “Onward Christian Soldiers” in 1865 for the Whitsun procession to Horbury Church. Another mission was set up at Horbury Junction in 1887 and St Mary’s Church was built in 1893. The Methodist Church on High Street was demolished. The Salvation Army corps has headquarters on Peel Street and the Tithe Barn Christian Centre is on Westfield Road.

      Tithe Barn Street in Horbury was so named after the old tithe barn, which was used to store produce of the tithe. A tithe means a tenth and one tenth of every Horbury parishioner's income from produce of the land had to be donated to the church. The right to receive tithes was granted to the English churches by King Ethelwulf in 855. These tithes were taxes, which each inhabitant was compelled to pay. Horbury was a Chapel of Ease to Wakefield Parish Church, and the Vicar of Horbury was a Curate in Charge. The tithes which were collected from Horbury residents belonged to the Vicar of Wakefield and not to the Vicar of St. Peter's, Horbury.
       
      Explore
       
      By chance we discovered this one on route to Wakefield... The exterior is in good condition and from what we understand the building became abandoned in 2011 after various businesses one including a day nursery had re-located. The interior is pretty heavily vandalised and lots of precious metals & items have been taken... this said theres no real structural damage and was able to negotiate round without any real danger. The main hall of the church still as some original features including coving found typically in a church, unfortunately no pews or alter remain although there was a cool seating area above the main hall. There was also an area round to the rear probably an extension at some point to deal with the volume of people... which had kept some of its original features... quite a nice easter egg this one!
       
      Pics
       

       
       
       
       
       
       
       

       
      Today the Christian Centre lays more vandalised than ever...
       
      still worth a wonder in my opinion 
       
       
    • By UrbanLurking
      Stoke Hospital Morgue.
      Been closed a fair while now, been here 3 times and never been able to gain access to this part of it due to it being locked off and being caught by secca once! 






    • By Britain's Decays
       
      Fantastic place to explore, very interesting. Those dishes are absolutely massive! Details on history coming soon...
×