free hit counter
France - Jail (Nov. 2022) | Oblivion State Urban Exploration

Post a thread

Post a thread in one of the forums

Browse the forums

Browse threads and contribute to reports

Contact Staff

Contact the team

France Jail (Nov. 2022)

Tomvandutch

OS Full member
OS Full member
Joined
Jan 20, 2014
Messages
380
Reaction score
852
Points
93
Location
Kamp-Lintfort/Germany
Website
www.tomvandutch.de
Built between 1854 and 1857, this prison was gradually decommissioned after the inauguration of Penitentiary Xxxxxxx in 2004. In terms of architectural style, it was considered particularly representative.

Xxxxxx's former prison is located on rue des Xxxxxx. Impressive, his plans differ greatly from the Persigny decree of August 17, 1853. In this "Circular on the Construction and Appropriation of Departmental Prisons," the Minister of the Interior urges the Prefect to enforce the law, or abandon solitary cells deemed too expensive in favor of a return to communal cells. This was then implemented throughout France.

Xxxxxxx's former departmental architect, Yyyyy Xxxxxx, designed a rectangular plan for the new facility, characteristic of 19th-century prisons. Inside, says Sophie de Moustier, in charge of cultural heritage promotion at the Ile-de-France Regional Council, “a huge central space controls the four levels of the pre-trial prison (including three floors of cells). This large "nave" ends on the east and west with two types of rounded apses. The one placed at the end of the building allowed simultaneous surveillance of all cells and the pie-charted "walking yards" in the eastern courtyard. It is the application of the "panoptic" principle characteristic of the prison architecture of the time: a single observation point must make it possible to control the entire prison".
The building was constructed of millstone, a cave-like brown stone found in abundance in Île-de-France. A material known for its excellent thermal insulation properties. “The architect also played with his color to enliven the facades, enhancing the natural color of the stone with grout joints in a pink hue,” continues Sophie de Moustier.

The conversion to a large music auditorium, into which the old prison building is to be integrated, is imminent. The centerpiece will be an auditorium with 310 seats. The former prison cells are to become rehearsal rooms.
The project costs a total of EUR 13 million and is scheduled to be inaugurated in February 2024.

DSC05741-HDR.jpg
DSC05744-HDR.jpg
DSC05747-HDR.jpg
DSC05750-HDR.jpg
DSC05756-HDR.jpg
DSC05762-HDR.jpg
DSC05768-HDR.jpg
DSC05774-HDR.jpg
DSC05780-HDR.jpg
DSC05786-HDR.jpg
DSC05792-HDR.jpg
DSC05798-HDR.jpg
DSC05801-HDR.jpg
DSC05812-HDR.jpg
DSC05816-HDR.jpg
DSC05822-HDR.jpg
DSC05825-HDR.jpg
DSC05828-HDR.jpg
DSC05834-HDR.jpg
DSC05852-HDR.jpg
DSC05855-HDR.jpg
DSC05864-HDR.jpg
DSC05867-HDR.jpg
DSC05876-HDR.jpg
DSC05879-HDR.jpg
DSC05882-HDR.jpg


DSC05738-HDR.jpg
 
Top